Hoppa till sidans innehåll

Föreningen


Njurunda MK har idag cirka 600 medlemmar. Motorsporten är känd för sin gemenskap och har ett stort socialt ansvar vilket vi i Njurunda MK sätter främst.

Vi har en servering i klubbstugan som vi alla har ett gemensamt ansvar för att driva sommartid. Serveringen är en mycket viktig inkomstkälla för klubben.

I sektionerna bedrivs tränings- och tävlingsverksamhet inom de olika grenarna. Sektionerna jobbar under eget ansvar för såväl ekonomi som verksamhetsinriktning och har egna medlemsmöten. Mer information om detta finns under respektive sektion.

NMK är ansluten till SVEMO (Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet) vilket innebär att vi är skyldiga att följa SVEMO's reglementen för tränings- och tävlingsverksamhet.

I övrigt jobbar vi med att jaga välvilliga sponsorer som stöder vår verksamhet.

Historik
Njurunda Motorklubb är en av Norrlands ledande föreningar för motorcykel- och snöskotersport. Klubben bildades 1961 och har genom åren skakat fram rader av framstående förare.

Motocross har alltid varit huvudgrenen. Övriga discipliner i dag är enduro, trial, isracing, snöskotercross, backe, road racing. 1000 meter sandbana och drag racing och classic racing är andra grenar som klubbens förare sysslat och sysslar med.

Hans Hallén, Åke Persson och Rune Åberg var klubbens tre första stjärnor. De två förstnämnda åkte SM och VM i början av 60-talet. En och annan SM-poäng blev det. Norr om Dalälven var Persson och Hallén stora stjärnor. 1969 vann Håkan Andersson JSM i 500 cc, tog ett antal SM-poäng under 70-talet, Håkan körde på kontinenten och var med och vann lag-SM åt WMK Edsbyn. I slutet av 70- och början av 80-talet var Tommy Flodin och Hans Olsson framstående A-förare med snudd på SM-klass. Båda var nära SM-poäng några gånger. Hans är flerfaldig svensk mästare och EM-vinnare i snöskotercross.

Den första motocrosstävlingen kördes 1962 på klassiska Västbobanan. En kuperad naturbana där vi tyvärr aldrig fick byggnadslov för något klubbhus eller dylikt. Banan låg alltför nära ett område med järnåldersgravar. I Västbo höll vi till fram till och med 1986.

Två år senare var det klart med officiell invigning av nya Nolbybanan - Njurunda Motorstadion. Det skedde efter nära tio års förhandlingar med kommun, myndigheter och markägare. Banslingan ritades av flerfaldige världsmästaren Rolf Tibblin som då bodde på våra breddgrader. Platsen är gammal fäbodmark. När vi kom hit till Västerbodarna så fanns inget annat än tjock skog. Många hårda arbetstimmar av klubbens medlemmar har lett till att Njurunda MK i dag har en motorstadion för motocross, isracing och snöskoter, samt två knattebanor för motocross. Den stora grusparkeringen fungerar som rundbana för isracing vintertid. Skogen intill används för trial och enduro-verksamhet. Vi kan stolt konstatera att det är Medelpads enda motorstadion av SM-kaliber. En motorstadion som ständigt står under utveckling.

Ett SM i Njurunda nästan varje år

Dessa år sedan 1991 har Njurunda MK arrangerat ett SM inom mc-sporten. Sviten ser ut så här:
1991 - Lag-SM i trial
1992 - SM i motocross 250-500 cc
1993 - SM i trial
1994 - SM i trial
1995 - SM i motocross 125 cc
1996 - SM i trial
1997 - JSM i motocross 125, 250-500 cc
1998 - SM i skotercross
1999 - SM i motocross 125 cc
2000 - SM i enduro
2001 - SM i enduro
2002 - SM i skotercross
2003 - USM (Svemo cup) motocross 80-125cc
2007 - SM kval is-racing
2007 - SM i Enduro
2008 - SM i Enduro
2008 - SM-kval motocross J+S Sverige cup
2009 - SM i Enduro
2009 - USM & Svemo cup motocross 65cc-MX2
2010 - SM-kval motocross J+S Sverige cup
2011 - SM Enduro
2012 - SM Skoter Enduro
2014 - JSM Motocross samt Sverige cup

Ingen annan förening i Norrland kan matcha den sviten. Det här har varit möjligt främst tack vare envisa och flitiga ledare. Cross SM -92 kändes som en stor utmaning. Det var första gången någonsin som ett SM i motocross kördes i Mellersta Norra Distriktet - Västernorrland och Jämtland/Härjedalen. Vi fick tävlingen efter några års ansökningar. SVEMO var nöjd med det vi gjorde och därefter har vi fått arrangera många SM.

 

Styrelsen

Styrelsen består av en huvudstyrelse som innehar det övergripande ansvaret för drift av anläggningen, miljöfrågor och ekonomi. Styrelsen sköter viktiga kontakter med kommun och andra myndigheter samt har en samordnande funktion i verksamheten mellan de underliggande sektionerna.

Anläggningen

Anläggningen ligger i Nolby cirka 12 km söder om Sundsvall.

 

Bli en del av motorkulturen

Om du inte redan är det - varför inte bli medlem i Njurunda Motorklubb?
Det är enda möjligheten att få syssla med motorcykel- och snöskotersport på ett helt legalt sätt.

NMK behöver dig som ledare, supporter eller förare. Du behöver inte vara tekniskt kunnig eller intresserad av motorer, det finns alltid plats för frivilliga händer inom alla områden i vår förening. Kom in i motorgemenskapen och ställ upp och socialt fostra ungdomar, det är roligare än du kan föreställa dig.

Vuxna slitvargar och ledare är vad vi måste ha för att kunna bjuda på större tävlingar även i fortsättningen.

Bli medlem i Njurunda MK du också!

Uppdaterad: 26 FEB 2015 21:46

Postadress:
Njurunda MK - Motorcykel och Snöskoter
C/O Marie Westerlund, Vännavägen 7
86191 Timrå

Kontakt:
Tel: 060562255
E-post: This is a mailto link

Se all info